Nils Nisbels Partybestick

8 gafflar och 8 knivar av Nils Nisbels bestick Party, tillverkade av GAB runt 1957 – det är ett av helgens fynd. Men ett tag såg det ut som om det inte skulle bli någon affär överhuvudtaget, säljaren ville nämligen ha 200 kronor för besticken…

”Nej, det är alldeles för mycket. Jag kan inte betala 200 kronor för bestick som jag varken behöver eller vet vad jag ska ha till”, svarade jag. Säljaren funderade en stund. ”Okej, men om vi säger halva priset, 100 kronor?”, försökte han. Jag skakade på huvudet. ”Nej, det är alldeles för dyrt, jag skulle kunna ge… 30 kronor”. Nu var det hans tur att skaka på huvudet. ”50”, kontrade han. ”Då säger vi 40, så blir vi båda glada”, svarade jag och hoppades att han skulle hålla med. Det gjorde han också, fast med en liten suck. Yes, jag har lärt mig att pruta.

Jag har numera två små uppslagsverk när det kommer till bestick från 50- och 60-talet; Retrotidningen nr 2/2012 och Antikvärldens sida med Klassiska bestick. I den sistnämnda kan man läsa följande om Nils Nisbels Partybestick:

”Två operationer vardera, ett klipp och en stansning, fick det kosta att göra Partybesticket och salladsbesticket i helstål. Nils Nisbel löste uppgiften på ett elegant sätt, och han fick själv formge och illustrera förpackningarna för GAB.”

11 tankar om “Nils Nisbels Partybestick

  1. Hej, har precis hittat din blogg och gillar den! Jag förstår att du bor i Lund och jag undrar om du kan tipsa om de olika loppisarna som du brukar besöka?

    • Tack! Om jag har ett par timmar över en lördag tar jag en tur genom Lunds second hand-butiker. Jag börjar på Lions, fortsätter till Uggleboden, Erikshjälpen, vidare till Amnesty, Svalorna och avslutar med Hemlösas förening. Det är en redig runda och har man tur så fyndar man. Men det är ju som det är, det är svårt att fynda i stan och priserna är ofta höga. Mitt bästa tips är att ta sig ut från stan och hitta idrottsföreningarnas loppisar, det finns loppisar varje helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s